Η καθημερινή μελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας, συχνά προβληματίζει τους γονείς. Σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε μεγάλους και μικρούς σε αυτή τη χρονοβόρα και ίσως απαιτητική διαδικασία, έχουμε δημιουργήσει ένα σύνολο συμβουλών με στόχο την ομαλοποίηση της μελέτης στο σπίτι.
#1 Για ένα πιο ευχάριστο διάβασμα, το παιδί πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα. Αυτό μειώνει τις εντάσεις μεταξύ σας και παράλληλα προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στο παιδί.
#2 Ο σωστός ύπνος και η υγιεινή διατροφή συμβάλλουν σε αποδοτικότερο διάβασμα.
Πριν το διάβασμα επιλέγουμε ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ π.χ. φρούτα, ξηροί καρποί κ. ο. κ. ). Φροντίζουμε επίσης το παιδί να κοιμάται αρκετά ώστε να ξεκουράζεται σωματικά και ψυχικά.
#3 Δείχνουμε κατανόηση στο παιδί και το βοηθάμε όπου χρειάζεται, χωρίς όμως να του δίνουμε έτοιμες λύσεις. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε το παιδί, να του εξηγούμε γιατί διαβάζει, αλλά και ποιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν όταν δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας.
#4 Χρησιμοποιήστε την πρακτική λογική του «πρώτα/μετά», η οποία βάζει τα πράγματα σε μια διαδοχή και μαθαίνει στο παιδί πως οι ξέγνοιαστες στιγμές διαδέχονται τις υποχρεώσεις. Για παράδειγμα: Πρώτα θα ολοκληρώσεις τη μελέτη σου και μετά θα παίξεις».
#5 Δεν ενθαρρύνουμε την «παπαγαλία»! Μπορεί να είναι χρονοβόρο αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο να εξηγήσουμε στο παιδί κάτι που δεν καταλαβαίνει παρά α το προτρέψουμε απλώς να το αποστηθίσει.
#6 Κάνουμε ερωτήσεις. Κάνουμε στο παιδί ερωτήσεις γύρω από το κείμενο για να διαπιστώσουμε αν κατανοεί αυτό που έχει διαβάσει.
#7 Δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το παιδί. Αμέσως μετά το διάβασμα μπορούμε να του επιτρέψουμε να παίξει με τους φίλους του ή με το αγαπημένο του παιχνίδι ώστε να χαλαρώνει και να αποβάλλει την ψυχική του ένταση.
#8 Ενθαρρύνετε τη σκληρή δουλειά. Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κοπιάζει. Έτσι θα αισθανθεί περήφανο με το αποτέλεσμα που έρχεται. Προσέξτε μόνο μην του ασκήσετε υπερβολική πίεση φτάνοντας στο άλλο άκρο, της καταπιεστικής εργασίας.
#9 Αφήστε το παιδί να βρίσκει μόνο λύσεις στα προβλήματά του. Αν πάντα το «ξελασπώνετε» από τις δυσκολίες δεν θα μάθει να βρίσκει μόνο του την άκρη. Αντί να βιαστείτε να λύσετε κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα που προκύπτει, προκαλέστε το: «Εσύ τι νομίζεις;», «Ποιες ιδέες έχεις για τη λύση αυτού του ζητήματος;»
#10 Δώστε το καλό παράδειγμα! Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση ή να παίζετε παιχνίδια την ώρα που το παιδί μελετά για να μην νιώθει ότι χάνει κάτι διασκεδαστικό. Δοκιμάστε να εργαστείτε την ίδια ώρα με εκείνο και να παίξετε μετά παρέα.